Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и управителят на NET1

...
 Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и управителят на NET1
Коментари Харесай

NET1 и МВР се споразумяха за съвместна работа в борбата с онлайн разпространението на материали със сексуална експлоатация на деца

  Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и шефът на NET1 Петър Ризов подписаха публично съглашение за взаимна работа в битката с онлайн разпространяването на материали, представляващи полова употреба на деца. Партньорството започва в средата на октомври, който е разгласен от Европейски Съюз за месец, отдаден на киберсигурността.
NET 1 е следващият огромен снабдител на интернет услуги в страната, който се включва в самодейността. В резултат на съдействието сред  МВР и българските телекоми, към този момент над 70% от интернет трафика в България се филтрира, за дейно противопоставяне на разпространяването на уеб сайтове, съдържащи нецензурен материали с деца.
В осъществяване на съглашението NET1 към този момент употребява системата „ Спаси дете “,  разработена по концепция и план на oтдел “Киберпрестъпност “ при ГДБОП-МВР.
„ Спаси дете “ е основана по взаимен план сред правоохранителните управляващи на България (ГДБОП-МВР) и Норвегия през 2015 година През миналите 3 години системата демонстрира извънредно високи резултати: филтрирани са над 3 000 000 поръчки за визити към повече от 30 000 интернет страници, оповестени в листата “Worst Of ” на Интерпол като страници с материали с детска полова употреба.
Филтърът лимитира интернет достъпа до страниците въз основа на авансово заложени критерии. Списъкът със неразрешено наличие включва интернет страници с изображения или видеоклипове, съдържащи полова употреба, полов тормоз или полова корист с деца. Филтърът към този момент е деен за всички клиенти, употребяващи интернет от NET1 и при всеки опит през мрежата да бъде отворен уеб страница, който съдържа фото- или видеоматериали, показващи полова корист с деца, потребителят автоматизирано се пренасочва към страница, която го осведоми, че достъпът до уеб страницата е неразрешен.
През месец април тази година, антимафиотите от отдел „ Киберпрестъпност “ към ГДБОП-МВР предоставиха безплатно системата на своите сътрудници в Латвия, след отправено публично искане от Националната полиция на Република Латвия.
Отдел „ Киберпрестъпност “ на ГДБОП води договаряния за даване на свързаната с базите данни на Интерпол система „ Спаси дете “ и на Англия и Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР